Context of Concept

Het zelf als concept of als context?

 

Context en concept? Een belangrijk onderdeel van de Acceptatie en Commitment Therapie Hexaflex. Maar wat betekenen die inflexibele en flexibele vorm nu eigenlijk?

Het gaat hier om de manier waarop we omgaan met de ideeën die we hebben over onszelf.

 

Inflexibel: Zelf als concept

Het zelf als concept is zich niet bewust van de vrije wil. In de staat van het zelf als concept is de mens slachtoffer van de eigen emoties en gedachten. Het zelf als concept kenmerkt zich als de staat van zijn waar wij ons automatisch in bevinden. Je hoeft er niks voor te doen. In deze staat denken we dat we onze overtuigingen en ons emoties zijn. We vallen er mee samen. Gedachte en gevoelens kunnen ook overweldigend zijn. Tegen onaangename gevoelens en gedachten vechten helpt niet. Dat werkt eerder averechts.

Het zelf als concept is de gevangenis van het zich opdringend zelf…..

 

Flexibel: Zelf als context

Het zelf als context beleeft het ik heel anders. Het zelf als context beleeft zichzelf als een innerlijke ruimte waarin alle emoties en gedachtes een plek kunnen hebben terwijl je hogere bewuste ik er naar kijkt in plaats van er mee samen te vallen. Het hogere ik bewustzijn kan desgewenst compassievolle aandacht geven aan het behoeftige, verdrietige kleinere ikje dat in de ruimte van het zelf een plekje krijgt. Alsof je de moeder of vader van een behoeftig of opstandig kind bent. Dit alles vanuit de eigen vrije wil….

 

Lees meer over ACT en de ACT Hexaflex
Lees meer over de opleiding tot coach/therapeut ACT Beeldend

De wil die voorkomt uit verlangen staat tegenover de wil die voortkomt uit moeten en willen hebben. Verlangen is een hunkering van de ziel, een reiken naar, geen vastgrijpen van.