de basistraining

Doen wat werkt!

Leven naar je waarden

Vrije Academie ’t Pad is gebaseerd op ACT, een derde generatie gedragstherapie: Acceptatie en Commitment Therapie. We laten ons ook inspireren door andere psychotherapiemodellen, zoals: schematherapie, zijnsoriëntatie en kernkwadranten van Ofman.

Vind jezelf in de scheppingskracht van creativiteit

Levenskunst of de kunst van het leven, dit zijn woorden die perfect passen bij onze ACT filosofie. Er zit namelijk een overeenkomst in de vragen die het leven ons stelt en ons kunstzinnig vermogen. Beeldend werken daagt je uit om met weerbarstige materialen te werken. 

Dit vertaalt zich door met de weerbarstigheid van je eigen verwachtingen en weerstanden om te gaan. Door hiermee aan de slag te gaan leer je te onderscheiden wat echt wezenlijk belangrijk voor je is. In ACT termen heet dat je waarden. Hierdoor durf je je eigen grenzen te verleggen en nieuwe werkzame keuzes te maken. 

Je ervaart teleurstelling en verlies als minder dramatisch en staat zo vrijer van angst en onzekerheid. Onze visie is dat je zelf ervaren moet hebben wat de werkvormen doen voordat je ze met anderen gaat doen. Of als je de kunstrichting wilt volgen, geeft zelfkennis diepgang aan je beeldende werkstukken. Vandaar dat de basisjaren van ’t Pad draaien om persoonlijke ontwikkeling. 

De basistraining, het 'Kern-In-Beeld' jaar

KIB is het basisjaar voor beide studierichtingen

Het ervaringsgerichte Kern in Beeld jaar draait om beeldende kunst die innerlijke beweging brengt. In een bemoedigende, uitdagende omgeving leer je anders te kijken naar jezelf, naar de ander en naar kunst én krijg je voeling met de beeldelementen met daarbij horende technieken. Dit doe je via kunstzinnige, filosofische en psychologische invalshoeken, allen gericht op persoonlijke én kunstzinnige ontwikkeling.

We gaan steeds van beeld naar woord en van woord naar beeld. Een creatief totaalconcept helpt je nieuwe wegen te ontdekken. Je leert te experimenteren en je innerlijke en beeldende grenzen op te rekken.

Studenten die al therapeuten of coaches zijn, zijn verrast over de effectieve werkvormen. Studenten die al kunstenaar zijn ervaren het beeldende proces diep te voelen en opnieuw van binnenuit op te bouwen.

Een fris jaar met vele invalshoeken waar je gegarandeerd jezelf tegenkomt, wat je achtergrond ook is. Geschikt voor mensen zonder en met vakervaring in een van de afstudeerrichtingen.

21 lesdagen
1 x per 14 dagen een lesdag 
Docenten: Monique van Vugt en Sandra Frölich
Docenten specials: Marjan Raven en Nicole des Bouvrie
Groepen starten in september 2024 tijden: 10.00 uur – 16.30 uur
Lesdag 24-25:  keuze uit woensdag of vrijdag (er zijn twee KIB groepen)
Studiegeld 2024-2025: € 2.650 In één keer te betalen of gespreid, aan te geven op je inschrijfformulier
Mentorgesprek: € 95
Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Neder-Betuwe (Opheusden)

Het Kern-in-Beeld jaar start bij voldoende aanmeldingen twee keer per jaar; eind september met lesdagen 1 x per 14 dagen en in januari als KIB Snel met elke week een lesdag

 

KIB SNEL

Dit versnelde studiejaar start in januari. Snel houdt in dat je iedere week een lesdag hebt en relatief wat minder studieopdrachten dan het gewone eerste studiejaar welke in september begint. Zo kun je toch in september instromen in HBK-2 of PSW-2.

Docenten: Monique van Vugt en Sandra Frölich
Docenten specials: Marjan Raven en Nicole des Bouvrie
Lesdag 2025: Donderdag 21 dagen elke week (m.u.v. kerst en meivakantie) vanaf woensdag 8 januari 2025 tot 3 juli 2025
Tijd: 10.00 uur – 16.30 uur
Prijs 2025: € 2.750
Mentorgesprek: € 95
Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Opheusden

Reken op nogmaals één dag in de week voor thuisstudie in de vorm van bestuderen van het studiemateriaal, creatieve opdrachten en het schrijven van zelfreflectie.

 

Persoonlijke creativiteit ontwikkelen

Wil je jouw creativiteit ontwikkelen en je persoonlijke ontwikkeling voorop stellen zonder voor een diploma te gaan? Volg deze opleiding dan als persoonlijke ontwikkelingsweg. Neem contact op met Vrije Academie ’t Pad in Opheusden voor de mogelijkheden.

Kern-In-Beeld met Vrijstelling (na intake) aan te vragen via formulier bij ‘inschrijven’

Bij KIB V is er vrijstelling gegeven voor de B-lessen. 

Deze route is geschikt voor wie al over enige therapeutische vooropleiding beschikt. Maar, aan de andere kant geven de KIB B-lessen ook leuke creatieve werkvormen die meteen inzetbaar zijn door hen die al een eigen coachende of therapeutische praktijk hebben.

In de A-lessen komt de grammatica van de beeldtaal systematisch aan bod. Hierin start je met het ontwikkelen van je eigen beeldende scheppingsvermogen of maak je het vrij.

Dit is een studiejaar dat, indien met goed gevolg afgerond, toegang geeft tot het tweede basisjaar. Als je al wat ervaring hebt met het begeleiden van mensen kun je met de lesstof meteen zelf aan de slag.

Ervaren coaches, therapeuten en trainers die speciaal de opleiding tot Psychosociaal Therapeut Beeldend (PSW) willen volgen kunnen na intake eventueel vrijstelling krijgen voor PSW-2 om af te studeren als Psychosociaal Therapeut Beeldend met specialisme ACT,
dit alles op maat.

Een intakegesprek is noodzakelijk.

12 lesdagen
Docent: Monique van Vugt
Docenten specials: Marjan Raven en Nicole des Bouvrie
Tijd : 10.00 uur – 16.30 uur
Prijs: € 1.650
Dag: als in de bestaande KIB groepen maar dan alleen de A-lessen plus de specials
Mentorgesprek: € 95
Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Neder-Betuwe (Opheusden)

“Polariteit is één deur, waarop aan de ene kant ‘ingang’ staat en aan de andere kant ‘uitgang’ staat – maar het blijft één en dezelfde deur, waarvan wij, al naar gelang de kant van waaruit wij haar benaderen, slechts één aspect zien”.

Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke

Thorwald Dethlefsen, pSYCHOLOOG

Thorwald Dethlefsen, pSYCHOLOOG

“Polariteit is één deur, waarop aan de ene kant ‘ingang’ staat en aan de andere kant ‘uitgang’ staat – maar het blijft één en dezelfde deur, waarvan wij, al naar gelang de kant van waaruit wij haar benaderen, slechts één aspect zien”.

Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke