Opleiding Holistische Beeldende Kunst

‘Verleg je kunstgrenzen’

Over de opleiding Holistische Beeldende Kunst (HBK)

De opleiding voor Holistisch Beeldend Kunstenaar aan Vrije Academie ’t Pad is een kunstacademie zoals er geen andere is. Kunst beweegt zich tussen emotie en vaardigheid. Hiertussen bevindt zich het scheppende vermogen. Op dit scheppende vermogen zitten door onze opvoedingscultuur vaak blokkades. Zoals bijvoorbeeld het idee dat kunst ontstaat uit ‘magische inspiratie’, of dat kunst alleen kunst is als je heel getalenteerd bent en zomaar meteen ‘mooie’ dingen maakt. Elk mens is creatief, elk mens kan tekenen/schilderen. Tenminste…. je moet er wel affiniteit mee hebben en het graag willen doen.

Vergelijken is menselijk maar niet wenselijk. Vergelijken kan leerzaam zijn als je het open en onderzoekend houdt. Vergelijken om te kijken wie beter is werkt niet goed. Je verlamt jezelf, of je je nu ‘beter’ voelt of ‘slechter’.

Techniek en vaardigheid zijn een integraal onderdeel van deze studierichting, evenals de kunstgeschiedenis en praktische filosofie.

Als rode draad door de afstudeerrichting tot Holistisch Beeldend Kunstenaar lopen de stappen van het kunstzinnig proces. Van experimenteren tot exposeren. Durf jij het aan?

HBK-3

Jij als eigenzinnig kunstenaar
De opleiding holistisch beeldende kunst helpt jou om een eigenzinnig kunstenaar te worden. Je verlegt grenzen en onderzoekt hoe beeldende kunst zich door de kunstgeschiedenis laat zien. Na de twee basisjaren persoonlijke ontwikkeling leer je in dit derde jaar je uit te drukken via de verschillende beeldvormen van de moderne kunst van 1800 tot nu. Aan het einde van dit jaar laat jij jezelf zien in een expositie en je eigen portfolio en een hou je een expositie bij jou thuis.

Kosten studiejaar 2021-2022: € 2.495
Mentorgesprek: € 85
Docent: Liesbeth Veenhof
Docenten specials: Charlotte Ankone, Mary Webster en Nicole des Bouvrie 
Adviescommissie: Marjan Raven
Lesdag: Maandag vanaf 13 september 2021 (totaal 19 lesdagen)
Lestijden: 10.00 uur – 16.30 uur

 

Extra studie-optie in HBK-3 onder leiding van Liesbeth Veenhof – begeleiden kunstzinnige opdrachten wordt aangeboden op dinsdagen 14 sept, 12 okt en 9 november 2021 € 450

HBK-4

Afstuderen als Holistisch Beeldend Kunstenaar

Wie ben je en wat druk je uit in kunst?
De opleiding holistisch beeldende kunst rond je af in jaar 4, het afstudeerjaar. Als bezield beeldend kunstenaar leer jij je authenticiteit te verfijnen en uit te drukken. Jij bepaalt het thema van je onderzoek en artist statement en maakt een serie van minimaal drie inspirerende werkstukken. Tijdens het afstuderen werk je ook constant aan een ontwikkelingsdoek. In dit studiejaar wordt je persoonlijk begeleid door je docent en krijg je een paar keer persoonlijke feedback van de advies- en examen-commissie. Uiteindelijk heb je minimaal drie eindwerken voor je afstudeerjaar en sluit je af met een openbare expositie met de groep of eventueel alleen. Zo heb je een professionele basis en start van je beeldend kunstenaarschap. 

Bekijk werkstukken op  Afbeeldingsresultaat voor pinterest teken in tekst wordpress zetteninterest.

Kosten studiejaar 2021-2022: € 2.595
Mentorgesprek: € 85
Docent: Liesbeth Veenhof
Lesdag: Dinsdag vanaf 7 september 2021 (totaal 19 lesdagen)
Lestijden: 10.00 uur – 16.30 uur
Examencommissie: Liesbeth Veenhof, Marjan Raven en Annemieke Varkevisser

Dit studiejaar is ook zonder diploma-eisen te volgen.

Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.
Aristoteles

newspaper templates - theme rewards