Tweejarige basistraining

Inspiratie, beeldend vermogen, uit de comfortzone …

Doen wat werkt!

Vrije Academie ’t Pad is gebaseerd op ACT, een derde generatie gedragstherapie: Acceptatie en Commitment Therapie. We laten ons ook inspireren door andere psychotherapiemodellen, zoals: schematherapie, zijnsoriëntatie en kernkwadranten van Ofman.


Vind jezelf in kunst en werk

Levenskunst of de kunst van het leven, dit zijn woorden die perfect passen bij onze ACT filosofie. Er zit namelijk een overeenkomst in de vragen die het leven ons stelt en ons kunstzinnig vermogen. Beeldend werken daagt je uit om met weerbarstige materialen te werken. Dit vertaalt zich door met de weerbarstigheid van je eigen verwachtingen, weerstand van het onverwachte om te gaan. Door hiermee aan de slag te gaan leer je te onderscheiden wat belangrijk voor je is. Hierdoor durf je je eigen grenzen te verleggen en nieuwe werkzame keuzes te maken. Je ervaart teleurstelling en verlies als minder dramatisch en staat zo vrijer van angst en onzekerheid. Onze visie is dat je zelf ervaren moet hebben wat de werkvormen doen voordat je ze met anderen gaat doen. Vandaar dat de basisjaren van ’t Pad draaien om persoonlijke ontwikkeling. 

Kern in Beeld – 1

2020-2021

Ontdek nieuwe, creatieve wegen in kunst
Het eerste ervaringsgerichte Kern in Beeld (KIB-1) jaar draait om beeldende kunst die innerlijke beweging brengt. In een bemoedigende omgeving leer je anders te kijken naar jezelf, naar de ander en naar kunst en krijg je voeling met negen beeldelementen met bijbehorende technieken. Dit doe je via kunstzinnige, filosofische en psychologische invalshoeken, allen gericht op persoonlijke ontwikkeling. We gaan steeds van beeld naar woord en van woord naar beeld. Een creatief en totaal concept helpt je nieuwe wegen te ontdekken. Je leert te experimenteren en je innerlijke en beeldende grenzen op te rekken. Therapeuten en coaches zijn verrast over de effectieve werkvormen, kunstenaars leren weer opnieuw het beeldende proces diep te voelen en op te bouwen. Een fris jaar met vele invalshoeken waar je gegarandeerd jezelf tegenkomt, wat je achtergrond ook is.

21 lesdagen om de week;
Mogelijke studiegroepen bij voldoende inschrijvingen:

– een groep met de A-lesdag op zaterdag en de B-lesdag op donderdag (bijna vol)
– een groep met alle lesdagen op de donderdag

Docenten: Marjan Raven en Sandra Frölich
Docenten specials: Charlotte Ankone en Nicole des Bouvrie
Tijd: 10.00 uur – 16.30 uur
Prijs 2020-2021: € 2.350 In één keer te betalen of gespreid, aan te geven op je inschrijfformulier.
Mentorgesprek: € 85

Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Neder-Betuwe (Opheusden)

KIB-1 start bij voldoende aanmeldingen twee keer per jaar; eind september met lesdagen meestal om de week en in januari als KIB-1 Snel met elke week een lesdag.

KIB-1 SNEL

KIB-1 SNEL
Vanaf woensdag 6 januari 2021 staat KIB-1 in een versnelde vorm gepland. Dat wil zeggen dat je iedere week een lesdag hebt en relatief wat minder studieopdrachten dan het gewone eerste studiejaar dat in september begint. Zo kun je toch in september 2021 instromen in KIB-2.
Docenten: Monique van Vugt en Sandra Frölich
Docenten specials: Charlotte Ankone en Nicole des Bouvrie
Lesdag (2021): woensdag 21 dagen, elke week (m.u.v. meivakantie) vanaf 6 januari t/m 9 juni
Tijd: 10.00 uur – 16.30 uur
Prijs 2021: € 2.450
Mentorgesprek: € 85
Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Opheusden

Reken op nogmaals één dag in de week voor thuisstudie in de vorm van bestuderen van het studiemateriaal, creatieve opdrachten en het schrijven van zelfreflectie.

KIB-1 Snel met Vrijstelling  (na intake)

KIB-1 SV staat gepland vanaf 6 januari 2021. Bij KIB-1 SV is er vrijstelling gegeven voor de B-lessen. Deze verkorte snelle route is geschikt voor wie al over enige therapeutische vooropleiding beschikt. Aan de andere kant geven de KIB-1 B-lessen ook leuke creatieve werkvormen die meteen inzetbaar zijn door hen die al een eigen coachende of therapeutische praktijk hebben.
In dit studietraject komt de grammatica van de beeldtaal systematisch aan bod. Hierin start je met het ontwikkelen van je eigen beeldende scheppingsvermogen of maak je het vrij.

Aangezien beeldend werken ook alles met jezelf te maken heeft werkt het ook door in je persoonlijke ontwikkeling.
Dit is een studiejaar dat, indien met goed gevolg afgerond, meteen toegang geeft tot het tweede basisjaar. Als je al wat ervaring hebt met het begeleiden van mensen kun je met de lesstof meteen zelf aan de slag.

Ervaren coaches, therapeuten en trainers die speciaal de opleiding tot Psychosociaal Therapeut Beeldend (PSW) willen volgen kunnen na intake eventueel vrijstelling krijgen voor KIB-2 om af te studeren als Psychosociaal Therapeut Beeldend met specialisme ACT,
dit alles op maat.

Een intakegesprek is noodzakelijk.
Docent:
Monique van Vugt
Docenten specials: Charlotte Ankone en Nicole des Bouvrie
start: 6 januari 2021, 12 dagen om de 14 dagen
Dag: woensdag
Tijd : 10.00 uur – 16.30 uur
Prijs: € 1.650
Mentorgesprek: € 85
Locatie: Koningsstraat 2A 4043 JB Neder-Betuwe (Opheusden)

Kern in Beeld – 2

Verdiep jouw beeldend vermogen
In het tweede jaar van Kern in Beeld (KIB-2) ga je dieper in op het kunstzinnige proces. Je ontwikkelt je beeldend vermogen in de breedte dankzij prikkelende opdrachten en de wisselwerking tussen woord en beeld. Je uitdaging staat hierbij centraal. Onder vakkundige begeleiding werk je met dezelfde beeldelementen als in het eerste studiejaar en zo maken we een verdiepende slag. Beeldelementen zoals energie, toon, kleur, vorm, lijn, diepte, zen, figuratief en symboliek. Je exposeert op de opleiding, leert omgaan met het elkaar geven van feedback. Persoonlijke ontwikkeling en kunstzinnig vermogen versterken elkaar.

Kosten 2020-2021: € 2.395 
Mentorgesprek: € 85
Docenten:  Annemieke Varkevisser en Liesbeth Veenhof

Docenten specials: Charlotte Ankone en Nicole des Bouvrie

22 dagen om de veertien dagen, maandag- of vrijdaggroep
Lestijden: 10.00 uur – 16.30 uur
Studie-uren: ongeveer 20 dagen t.b.v. studiemateriaal en kunstzinnige opdrachten, zelfreflectie.

Persoonlijke creativiteit ontwikkelen

Wil je jouw creativiteit ontwikkelen en je persoonlijke ontwikkeling voorop stellen zonder voor een diploma te gaan? Volg deze opleiding dan als persoonlijke ontwikkelingsweg. Neem contact op met Vrije Academie ’t Pad in Opheusden voor de mogelijkheden.

“Polariteit is één deur, waarop aan de ene kant ‘ingang’ staat en aan de andere kant ‘uitgang’ staat – maar het blijft één en dezelfde deur, waarvan wij, al naar gelang de kant van waaruit wij haar benaderen, slechts één aspect zien”.
Thorwald Dethlefsen, Rüdiger Dahlke

newspaper templates - theme rewards