Toegewijde of onwerkbare actie?

Toegewijde of onwerkbare actie?

 
 

Toegewijde en onwerkbare actie, wat houdt dat in? En hoe kunnen we ze van elkaar onderscheiden? Een van de belangrijkste onderdelen van de Acceptatie en Commitment Therapie Hexaflex. Maar wat betekenen die inflexibele en flexibele vorm nu eigenlijk?

Het gaat hier om de manier waarop we ons handelen vormgeven. Doen we dat in flexibele vorm, of zitten we vast in een van de andere onderdelen van de Hexaflex, waardoor we inflexibel handelen?

 

Inflexibel: Onwerkbare actie

Als je niet leeft naar je waarden, naar wat leef je dan? We willen immers allemaal gelukkig zijn. Is dat niet voldoende om naar dat materieel en emotionele geluk te streven? En….ben je gelukkig als je Huisje Boompje Beestje hebt? D.w.z. je naar hedendaagse begrippen je leven op de rit hebt?

Ongetwijfeld is dat fijn. Maar hoe moet je dan handelen als iets je daarin ontvalt? Je je baan verliest of een geliefde verliest of op een andere manier het leven niet gaat zoals je je dat had voorgesteld?

Of als jouw belang en die van iemand anders met elkaar in conflict komen? Je in piekeren verdwaalt?

 

Flexibel: Toegewijde actie

Ten alle tijden onder alle omstandigheden kun je trouw zijn aan wat er voor jou ten diepste toe doet. Dat helpt je om jezelf iedere dag open en eerlijk in de spiegel aan te kunnen kijken. Het helpt je om tevreden te kunnen zijn over jouw actie, jouw persoonlijke inzet, groot of klein. je kunt dit doen ongeacht wat het resultaat is. Werkt dat? Ja, dat werkt. Zo ben je in je eigen geest vrij van de omgevingsfactoren. En op den lange duur geeft het een goed gevoel over jezelf in plaats van een kortstondig goed gevoel.

Lees meer over ACT en de ACT Hexaflex
Lees meer over de opleiding tot coach/therapeut ACT Beeldend

Als we verbonden zijn met onze levensopdracht, onze persoonlijke bestemming ervaren en we denken, voelen en willen op één lijn krijgen ervaren we rust.