Virtuele Expositie

HBK Eindexamenjaar 2019-2020

Holistisch Beeldende Kunstenaars

Virtuele Expositie 

In HBK-4 zoek je onder persoonlijke begeleiding naar jouw authentieke uitdrukking. Wat wil jij vertellen? Waar ligt beeldend jouw kracht? Zo ga je op onderzoek via interne en externe inspiratie en kom je al scheppend tot een drietal eindwerkstukken. Hier de expositie van HBK-4 2020-2021.

ToTo is mijn schildersnaam. VrijExperimenteren is het adagium in dit 4e jaar. Geluk met een opleiding die mijn onderhuidse creativiteit aanboort. Wilde een nieuw pad inslaan …. geen enkel spijt dat ik 4 jaar voor mijn pensionering met werken gestopt ben. Vrij voelen. Geen rekening houden met allerlei inspraakprocedures en zorgen dat bouwprojecten op tijd en binnen budget gerealiseerd worden. De beroepskunstenaar krijgt hier ook last van. De leerling nog niet…… Los gaan voor het nieuwe zonder moeten. Die 4 jaren op Het Vrije Pad gaan snel voorbij. Mooie jaren, mooie ontmoetingen. Lef krijgen en leren opnieuw te kijken (letterlijk). Kortom het is smullen zoveel mensen met creativiteit die langskomen en dat naar buiten brengen. Zit nu na te genieten…… Van harte aanbevolen ToTo

Nynke Looyenga

Het thema van mijn series is: “Expressie in een portret door kleur en eenvoud van vorm.”

Portretten boeien me omdat ze expressie geven aan dat wat van binnen beleefd wordt. Een portret laat de mens zien in alle facetten van het leven. We zijn allemaal mens, en in het menszijn zijn we met elkaar verbonden. Het delen van ervaringen, geeft voor mij herkenning en verbinding. Door het ontstaan van verbinding met mensen om me heen, ervaar ik levensvreugde, energie en geluk.

Mijn alledaagse ervaringen inspireren me tot het schilderen van portretten. Van binnenuit geef ik expressie aan wat er op dat moment in mij leeft en laat ik mezelf zien. Ik schilder snel, direct en expressief. Dit doe ik met krachtige kleuren en eenvoudige vormen. De zwarte lijnen brengen rust en geven de kleuren alle ruimte om tot expressie te komen. Deze combinatie van kleur, vorm en lijn maakt mijn portretten expressief.

1. Aftastend – 35 x 50 cm acryl op MDF

2. Aanwezig – 35 x 50 cm acryl op MDF

3. Ingetogen – 35 x 50 cm acryl op MDF

4. Krachtig – 35 x 50 cm acryl op MDF

5. Stille kracht – 35 x 50 cm acryl op MDF

6. Ondeugend – 35 x 50 cm acryl op MDF

7. Krachtig kwetsbaarheid- 35 x 50 cm acryl op MD

Monique Bosma

Mijn werkstukken verbeelden het kind in zijn of haar eigen ruimte. Ik heb hierbij een sfeer van innerlijke stilte, naar binnen gekeerd zijn, geborgenheid en alertheid tot expressie gebracht met een beperkt kleurenpalet; met olieverf op doek. Mijn inspiratie is dat ik mij geraakt voel door de innerlijke belevingswereld van kinderen. Met mijn werk hoop ik deze geraaktheid over te brengen op de toeschouwer.

1. “Kind in een ruimte II”. Olieverf op papier 50 x 35 cm.

2. “Kind in een ruimte III”. Olieverf op papier 42 x 3O cm.

3. “Kind in een ruimte IV”. Olieverf op papier 42 x 3O cm.

4. “Jongen in een ruimte”. Olieverf op doek 70 x 100 cm.

5. “Jongen met bijl”. Olieverf op doek 70 x 100 cm.

6.  “Jongen en man in een ruimte”. Olieverf op doek 70 x 100 cm.

7. “Meisje”. Olieverf op doek 80 x 120 cm.

Sonja Bijkerk

Hallo, ik ben Sonja Bijkerk en heb voor mijn afstudeer expositie deze werken met vogels gemaakt. Deze staan symbool voor mijn vrijheid in het leven en in het maken van kunst op mijn manier. Vrijheid in kunst, vrijheid in het maken en vrijheid in het leven te leven in de natuur in het mooie Drenthe.

Bij interesse kunt u contact opnemen via de mail: sonjabijkerk@hotmail.com of kijken op mijn facebookpagina Bij Son der Atelier.

  • Ingewikkeld, afgewikkeld, ontwikkeld, vogel komen en vogels gaan.(120×120 cm acryl)
  • Hoe dans ik, hoe dans jij, we dansen samen zij aan zij. (50x70cm acryl)
  • Je verwonderen is het mooiste wat er is (15x20cm Waterverf en fineliner)
  • De Kern ( 57x70cm acryl)
  • Vogels zijn overal (50x70cm Acryl)
  • Open blik (12×35 cm acryl)

Willemien klein Brink

Thema ‘Verbinding.’
Wanneer ik mijn passie of te wel liefde wil laten zien heb ik daar verbinding voor nodig. Verbinding met mijzelf met wat ik voel, verbinding met een ander. Ik ben mij ervan bewust dat alles met elkaar verbonden is. Wanneer ik verbinding voel, dan klopt het voor mij. Ik kan beter bij mijn hart blijven, voel ik rust, ruimte en krijg energie. Kleuren zijn belangrijk voor mij. Met kleuren kan ik  weergeven wat ik van binnen voel. Het liefst schilder ik met mijn handen en soms paletmes om zo mijn kleurenpalet door elkaar te laten spelen. De kleuren komen tot leven, kunnen verbinden met elkaar of knallen met elkaar. Met deze manier van schilderen voel ik me vrij en verbonden met mijn innerlijke zelf.

Actie, energetisch, spontaniteit en snelheid werken goed voor mij. Ik reis a.h.w. mee op het doek. Spelen, ontdekken en onderzoeken. Mijn werken zijn gelaagd, ze voelen doorleefd. Ik heb ze neergezet vanuit intuïtie, maar ook met daadkracht en expressie.

EXPOSITIE
Holistisch Kunstenaar Willemien klein Brink
Vrije Academie ’t Pad
15 juli- 20 augustus 2020
Theater de Kattendans, Eerselsedijk 4, 5571 CM Bergeijk

1. ‘Nieuw begin’ acryl op karton (70×100)

2. ‘Leven’ acryl op karton (70×100)

3 ab ‘Speelruimte’ acryl op doek (elk 60×80)

4 abc ‘Verbinding’ drieluik acryl op doek (elk 75×1.55)

Josien Eppink

Mijn werk gaat over:
Wat ik zie, Wat mij aanspreekt, Wat mij raakt of heeft geraakt, Wat mij triggert, Wat mij beweegt ,wat in mij beweegt, Wat niet in mij beweegt.
Werken vanuit een bepaalde energie.
In de afgelopen 2 studiejaren heb ik met het thema water gewerkt. Het gaat vooral over water als metafoor van het leven en de bewegingen.
Meegaand, wild, rustig, stormachtig, kabbelend, spiegelend…
In het 4de afstudeerjaar voornamelijk het stromende,
zijn natuurlijke weg zoekend en laten stromen
De keuze van de materialen zijn hierop afgestemd
Het calqueerpapier gaat een verbinding aan met de acrylinkt waardoor de structuur van het papier veranderd. De inkt gaat hierover zijn eigen weg en gaat de verbinding aan met de andere kleuren die ze tegenkomt op haar pad.
Een nieuwe wereld ontvouwt zich… Een nieuwe weg… Verwondering

Drieluik – “Stromen”; werk 1,2,3 afmeting 31×90 cm. Acrylinkt op calqueerpapier

Riaan Hamers

Het ongeziene wil gezien worden.

Het anders kijken naar de wereld leeft in mij als mens maar ook als kunstenaar. Sterk voel ik me verbonden met de natuur en het leven. Voor mij is de mens méér dan alleen een lichaam met zich daarin allerlei afspelende processen. Van kleins af aan worden we veelal door de opvoeding, school en maatschappij richting de buitenwereld gevormd, maar onze innerlijke belevingswereld is net zo belangrijk. In de huidige tijd zijn steeds meer mensen zoekende en is er nu veel meer dan ooit tevoren bewust aandacht voor een innerlijke belevingswereld.

Via mijn kunstwerken laat ik graag de toeschouwer meekijken vanuit mijn innerlijke binnenwereld naar mijn verbeeldingskracht. Het intuïtief creëren met sferische kleuren en symboliek, het zichtbare en onzichtbare zijn in mijn kunstwerken  belangrijke uitgangspunten. Met een beperkt kleurenpalet schilder ik een sferisch beeld door de kleuren laag over laag aan te brengen en zo ontstaan spontaan de eerste vage onbewuste beelden. De vorm wordt een symbolisch teken en al schilderend maakt het schilderij zich geleidelijk kenbaar. Eigenlijk voer ik steeds aftastend een innerlijke dialoog met mijzelf en het schilderij met wat er al scheppend te voorschijn komt. Het eindresultaat is telkens weer verwonderlijk. Dankjewel alle docenten van ‘t Pad!

1. THE WISE WITCH, Olieverf op papier, 50 X 65 CM
2. SOPHIA GAIA – oermoeder van het leven, Olieverf op papier, 50 X 65 CM
3. CYCLOOP – EENOGIGE REUS, Olieverf op papier, 50 X 65 CM
4. BUITENAARDS – ARCHONTEN, Olieverf op papier, 50 X 65 CM
5. UFO’S & ROOD FIETSJE, Olieverf op papier, 50 X 65 CM

Het thema van mijn eindwerken luidt: ‘Innerlijk landschap’. In mijn werken breng ik dat wat in mij leeft ‘van binnen naar buiten’ d.m.v. een geschilderd landschap. Ik heb gekozen voor landschappen omdat de natuur mijn grootste inspiratiebron is; in de natuur sta ik in verbinding met mijzelf. De schilderijen zijn ontstaan door een combinatie van schilderen vanuit intuïtie, herinnering en waarneming met daarbij een vleugje fantasie! Kleur speelt in mijn werken een zeer grote rol; ik kan er expressie mee geven aan mijn gevoelens en emoties en kleur maakt verbinding met mijn kern.

Verbinding tussen hoofd-handen-hart.

1 ‘Tranquility’ Acrylverf op doek, 40 x 100 cm
2 ‘Ascending’ Acrylverf op papier, 35 x 100 cm
3 ‘Moorland’ Acrylverf op doek, 40 x 100 cm
4 ‘Inner colour’ Acrylverf op papier, 35 x 100 cm
5 ‘Tangled forest’ Acrylverf op doek, 40 x 100 cm (procesdoek)

Patricia Merkus

Email: patriciamerkus@glazenkamp.net

Dymphna Mense

Zien en ont-dekken

De natuur, als zichtbare én onzichtbare wereld, is de bron van mijn werk. Wat mij raakt en inspireert is het besef dat de natuur het fenomeen is van de eindeloze gelaagdheid. Immers, een boom heeft grillige taken, noesten, generfde bladeren en een doorleefde schors. Maar ook onzichtbare wortels die met elkaar communiceren door middel van schimmeldraden. Een eeuwenoude berg kan een majestueus, soms grimmig uiterlijk hebben, maar diep van binnen zitten prachtige kristallen die een adembenemende schoonheid krijgen zodra het daglicht ze beroert. De natuur kan mij iedere dag verwonderen.

In mijn werk ga ik dan ook graag de uiterlijke én innerlijke diepte in. Om te onderzoeken, te leren, om echt tot verbinding te komen. Om te ont-dekken, om te zoeken naar wat voor mij de essentie is. Ik vind het heerlijk om te kijken met mijn hart en dan een werk gewoon te beginnen, zonder de dwang van een na te streven eindresultaat. Ik geef mijn werk langzaam aan vorm. Laag over laag. Zo dient het werk zichzelf eigenlijk aan, verrassend en beloftevol. “Ga door! Ga door!” zegt het tegen me. En altijd is er het moment dat het tegen me zegt: “Je bent er. Dit is de essentie, het onzegbare…”

Serie 1: Mysterie van het bos

1. Acrylverf en inkt(ense) op grijsboard 50 x 70 cm

2. & 3. Acrylverf en inkt(ense) op grijsboard 40 x 50 cm

4. Acrylverf en inkt(ense) op grijsboard 50 x 70 cm

Serie 2: Nieuw begin

1. Acrylverf op triplex, 26 x 92 cm

2. Acrylverf op linnen, 50 x 60 cm

3. Acrylverf op katoen, 40 x 50 cm

Ben je geïnteresseerd in onze opleidingen en cursussen?

newspaper templates - theme rewards