DEFUSIE EN FUSIE

Defusie en fusie?

 

Fusie en defusie, wat betekent dat? 

Dit is een belangrijk onderdeel van de Acceptatie en Commitment Therapie Hexaflex. Maar wat betekenen die inflexibele en flexibele vorm nu eigenlijk?

Het gaat hier om de manier waarop we omgaan met onze gedachten en de manier waarop we ons verhouden tot de dingen die gedachten. Doen we dat in flexibele vorm, of zitten we vast in onze gedachten, waardoor we inflexibel handelen?

 

Inflexibel: Fusie

Ik ben wat ik denk. De mens is een talig wezen en probeert bewust en onbewust (be)grip te krijgen op zijn leven. Dit doen we door onszelf verhalen te vertellen. Dat verhalende kan ons in de weg zitten, we krijgen overtuigingen over onszelf (ik ben dom, slecht, onnozel) of over de anderen of over wat ons overkomen is. En al kan wat je denkt best waar zijn we hoeven er eigenlijk niet zo veel mee te doen. Dat levert vaak alleen maar meer gepieker op en met al dat piekeren over toen en als dan brengt ons eigenlijk niet verder. Maar wat dan wel….?

 

Flexibel: Defusie

Kijken naar wat je denkt in plaats van alles te geloven wat je denkt…… Kan dat? Ja dat kan. Met de juiste oefening is dat heel best mogelijk en elke keer dat je het oefent gaat het ietsje makkelijker. Die gedachtes komen gewoon vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Maar er op aanhaken is toch een, weliswaar vaak onbewuste, keuze. Door er naar te kijken krijg je letterlijk meer ruimte in je hoofd en kun je langs je overtuigingen heen andere mogelijkheden gaan zien! Een nieuw perspectief ontrolt zich.

 

Lees meer over ACT en de ACT Hexaflex
Lees meer over de opleiding tot coach/therapeut ACT Beeldend

Het lijden wordt verlengd en verergerd door vermijding. Want alle korte termijnoplossingen (vermijding) bieden op den lange duur geen soelaas.