Wat is creativiteit? Wat is inspiratie?

Cursus/nascholing in drie delen, vanaf oktober 2018

Inspiratie en creatie

Wat is creativiteit? Waardoor kan een mens als kunstenaar geïnspireerd raken? Wat is toch dat speciale vermogen waarmee we plotseling nieuwe mogelijkheden zien, ideeën krijgen en dingen gaan maken?
Tussen alles op aarde wat leeft hebben wij mensen het meest complexe vermogen tot creëren, tot iets nieuws scheppen, gekregen. Wij hebben een vrije wil om keuzes te maken.

Waar komt deze typisch menselijke capaciteit vandaan? Al vanaf het ontstaan van de Homo sapiens, de moderne mens, zo’n 300.000 jaar geleden, zijn er sporen te vinden van dit creatieve vermogen.

Het is een van de drijfveren van de ontwikkeling van de menselijke beschaving.
Kunstgeschiedenis is het zichtbaar geworden verhaal daarvan; je kunt het zien in versieringen op gebruiksvoorwerpen, rotsschilderingen, bouwwerken, beeldhouw- en schilderkunst.

Jij hebt dit vermogen – deze kracht in je. Soms is deze energie duidelijk voor handen; het inzicht helder te lezen, de drive om te onderzoeken brandend – en soms voelt dit alles ver weg. Naar mate we meer kunnen omarmen wie we zijn en wat ons leven ons heeft gebracht, kunnen we onze innerlijke bron gemakkelijker vinden.

Deze cursus gaat over het pad vinden naar jouw bron. Voor ieder is dat een unieke weg. Wetenschap kan niet verklaren hoe de mens zijn bijzondere scheppende vermogens heeft ontwikkeld, welke verder gaan dan van welke andere soort op aarde ook. Was het begin ervan toeval? Het blijft een mysterie.

In de oude verhalen, overleveringen en heilige geschriften die over de hele wereld te vinden zijn is een gouden draad te vinden. Het zijn geschriften geschreven in de taal van het hart, zielentaal of ook wel de tweede taal genoemd. Boodschappers, zieners of profeten spraken in deze symbolische taal en inspireerden mensen in hun ontwikkeling. Zulke woorden uit verschillende tradities zullen een aanzet vormen voor onze zoektocht in deze cursus. Het doel is om te ontdekken wat je inspireert en vorm te geven aan jouw eigen beleving. We gebruiken verschillende beeldende technieken en verwoorden onze ervaringen.

Je maakt een eigen ‘getijdenboek’, een middeleeuwse traditie waarin je de getijden van je ziel in kleur en vorm vast legt.

De cursus wordt in drie apart te volgen delen aangeboden;
• Compassie; met zachtheid kijken naar jezelf en waar je nu bent
• Innerlijke vrede; met overgave de stroom van het leven omarmen
• Kracht; Stil staan bij wat jou kracht geeft; waar je enthousiast van wordt

Docent: Wieke van der Sluijs
Datums:

Deel 1: 27-10-2018, 24-11, 22-12
Deel 2: 26-01-2019, 23-02, 23-03
Deel 3: 20-04, 01-06 en 29-06
Kosten: € 330 per deel of € 900 voor drie delen.
Lestijden 10.00-16.30 uur
Materiaal: inclusief papier en A4 blancoboek
Exclusief: overig materialen zoals kleurpotloden, olie- en softpastelkrijt, deze zijn desgewenst in het winkeltje te koop. Inclusief koffie en thee, exclusief lunch.
Iedereen is welkom. Maximaal 10, minimaal 5 personen.

“Het Westen ontvangt zijn inspiratie van de zee, het Oosten van de bergen..” ~ Philip Claudel

newspaper templates - theme rewards